Tuesday, January 18, 2011

TipsNiaga No.1 - RESTORAN - Post #4

RESTORAN
Melakar Pelan Perancangan (Working Paper)


Untuk jenis perniagaan restoran, anda perlu melakar dan meneliti perkara-perkara seperti yang disenaraikan dibawah ini.


Ringkasan
  • Mulakan dengan gambaran rencana perniagaan anda
  • Anggap sahaja sebagai pendahuluan. 
  • Buatlah menarik, untuk mengekalkan perhatian pembaca anda. 
  • Ini adalah beberapa tips untuk menulis sebuah ringkasan disarankan untuk rancangan perniagaan restoran.
  • Anda ingin memberikan pembaca (seorang pelabur berpotensi) dasar-dasar idea perniagaan anda.
  • Apa gaya restoran baru anda, nama, lokasi?
  • Jelaskan mengapa anda sangat sesuai untuk mengusahakan restoran. 
  • Adakah anda mempunyai pengalaman memasak sebelumnya di restoran? 
  • Jika tidak, adakah anda mempunyai pengalaman dalam perniagaan restoran? 
  • Jika jawapannya tidak, maka anda perlu untuk menjelaskan keyakinan anda bahawa walaupun kurangnya pengalaman anda, anda masih orang yang tepat untuk mengusahakan restoran baru
Penerangan 
  • Ini sebahagian daripada rancangan perniagaan kadang-kadang disebut sebagai analisis perniagaan. Ini memberitahu pembaca lokasi, nama perniagaan dan gaya Restoran yang ingin anda buat. 
  • Ini adalah di mana anda melakarnya secara terperinci dan menjelaskan persaingan tempatan anda, pangkalan penduduk, dan maklumat lain yang anda telah dikumpulkan selama penelitian anda.
Analisis Pasaran
Ini adalah sebahagian daripada rancangan perniagaan restoran kadang-kadang disebut sebuah strategi pemasaran. 
Ada Tiga (3) bahagian untuk sebuah analisis yang digunakan pasaran:-


1...Industri
  • Siapakah golongan yang akan disasarkan? 
  • Adakah Restoran anda akan melayani orang-orang tua pada saat makan siang? 
  • Single profesional saat makan malam
  • Keluarga dengan anak-anak-anak muda? 
  • Anda Jelaskan pangkalan pelanggan dan mengapa mereka akan berduyun-duyun ke restoran baru anda, bukan pesaing anda.
2...Persaingan
  • Siapa pesaing anda? 
  • Banyak orang membuka restoran baru menganggap semua orang akan lebih memilih kaedah yang sama dengan pesaing yang sediaada. Jangan merosakkan Restoran lain. 
  • Mereka sudah mempunyai pangkalan pelanggan setia, dan memikat pelanggan dari kaedah yang tidak selalunya mudah. 
  • Cari dan ketahui sebanyak mungkin mengenai pesaing anda, termasuk, menu mereka dan harga. Kemudian jelaskan dalam perenggan atau dua bagaimana anda akan bersaing dengan perniagaan yang sudah mapan atau established
3...Pemasaran
  • Kaedah apa yang anda rancangkan untuk digunakan untuk mempromosikan restoran anda? Bagaimana anda akan untuk menyasarkan golongan sasar anda? 
  • Mungkin anda akan menawarkan anak-anak makan malam percuma, atau promosi makan siang percuma ke pejabat tempatan. 
  • Apa yang akan membezakan anda daripada pesaing anda? Berikan butiran tentang bagaimana anda merancang untuk mengiklan (akhbar, iklan TV, dll ...)
Operasi Perniagaan
  • Kadang-kadang disebut sebagai Produk dan Perkhidmatan. Ini adalah tempat anda memberitahu para pelabur tentang keistimewaan anda dan berapa ramai pekerja yang anda cadangkan. 
  • Di sinilah anda menerangkan manfaat pendirian anda bagi pelanggan, seperti lokasi pusat bandar yang selesa, atau kedekatan dengan kemudahan awam, seperti syarikat bekalan makanan atau perbekalan bahan mentah tempatan yang akan memberikan keunggulan kompetitif.
Pengurusan & Pemilikan-
  • Siapa yang akan menerajui perniagaan? 
  • Adakah anda akan menjadi pengurus umum pemegang buku kira-kira, ketua juru masak dan bartender? 
  • Jika ya,bagaimana anda akan melakukan itu semua? 
  • Banyak pemilik restoran baru menggajikan tenaga kerja atau pengurus pengurus dapur (tapi biasanya tidak keduanya). 
  • Jelaskan siapa yang akan melakukan apa, termasuk pekerja berpotensi yang anda rasa akan menjadi manfaat besar bagi restoran baru anda.
Pembiayaan - 
  • Sekarang bahagian utama dari perancangan perniagaan restoran
  • Berapa banyak rancangan perniagaan ini akan memerlukan biaya? 
  • Di sini anda harus senaraikan unjuran pertumbuhan restoran baru anda. 
  • Anda harus menyertakan laporan untung-rugi bahawa berapa banyak modal di perlukan untuk membiayai projek anda ini vs berapa banyak pulangan yang anda yakin akan dapat diraih. 
  • Ini adalah perkara yang utama untuk sekali lagi menunjukkan semua aspek besar restoran baru anda. Perkara-perkara lain anda perlu memasukkan dalam laporan perancangan perniagaan ini ialah:-
 Breakeven analysis
 Balance Sheet
 Data Industri
 Calculated Risks



Semua perkara diatas adalah perkara-perkara yang sangat perlu didalam setiap Pelan Perancangan.


Sila ikuti selanjutnya......


EDITOR

No comments:

Post a Comment